nedeľa 26. októbra 2014

Nostalgická spomienka na „socialistický vodný raj“ vo Vyhniach



Kúpalisko vo Vyhniach




    Trocha nadsadený názov, ale oproti súčasnému vodnému raju vybudovaného z Európskych peňazí to nebolo zasa také bezvýznamné dielo. Ja všeobecne známe, že po vyhorení kúpeľov vo Vyhniach po druhej svetovej vojne a rozobratí zbytkov po kúpeľoch občanmi Vyhieň tu už veľa šancí pre vznik nových kúpeľov nebol. Preto sa obec s veľkým nadšením pustila do výstavby nového bazénu, najskôr menšieho, tento však kapacitne vôbec nevyhovoval. O vodných rajoch sa nikomu ani len nesnívalo a samotné slovo „raj“ bolo pre v tom čase vládnucich komunistov veľmi problematické.
   Dielo sa však aj tak podarilo a v roku 1961 bol do prevádzky uvedený bazén s termálnou vodou a veľkosťou 50x 20 metrov. Samozrejme bazén bol vybavený aj detským bazénom a šatňami. Postupne boli vybudované antukové ihriská na tenis a volejbal, neďaleko zasa futbalové ihrisko s kvalitným trávnikom. Počítalo sa aj s využívaním areálu pre zimné športy vybudovaním bežeckej dráhy a branného areálu. Voda dosahovala až 38 stupňov Celsia a bola upravovaná podľa potreby. Možno najväčším lákadlom bola skutočnosť, že to bol na Slovensku prvý plavecký bazén s olympionickými parametrami /dĺžka 50 metrov/.
   V roku 2005 sa začalo s výstavbou nového raja už so spomínaných Európskych fondov. Spomínaný bazén slúžil 44 rokov.
    Prečo som dal do nadpisu článku „Nostalgická spomienka“, hádam len preto, že to bolo pre celý región doslova rodinné kúpalisko, ekonomicky prístupné ako dopravou / s navyše aj primeranou frekvenciou autobusov/, tak aj cenou vstupného a napríklad taká vymoženosť v areály kúpaliska sa dalo aj stanovať.




 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára