nedeľa 12. mája 2013

Pokračovanie o Afgánskom prezidentovi nové autentické fotografie



Článok v predchádzajúcej   o afgánskom vodcovi Babrakovi Karmalovi, ktorý sa tu pred svojim nástupom do Afganistanu ukrýval, že sa nenašli žiadne fotografie z tohoto obdobia. Zdôrazňoval som tým veľkú anonymitu celej udalosti. Skutočnosť je však iná podľa fotografií M. Branickej, ktoré tu uverejňujem. Budúceho prezidenta Afganistanu vítali veľmi okázalo pracovníci ZSNP, ale aj vedenie Okresného národného výboru v Žiari nad Hronom. Na jednotlivých fotografiách je vítanie Babraka Karmala s veľkými kyticami, na druhej fotografii ja Babrakova staršia dcéra a na tretej je okrem Babraka aj jeho ochránka.
 
                              Vítanie Babraka Karmala
Pritom liečebný pobyt pracovníkov z hlinikárne prebiehal aj naďalej tak isto, ako v predchádzajúcich turnusoch až na to , že v niekoľkých izbách na treťom poschodí boli ubytovaní tajomne vyzerajúci cudzinci jedna žena, dvaja muži a tri deti. Pravdou je, že deti sa medzi pacientmi voľne pohybovali a v skutočnosti najväčšou atraktivitou týchto detí boli ich krstné mená.
Dievčatá, ktoré mali 17–19 rokov sa volali Anahita a Uida a 15 ročný chlapec sa volal Kava. S chlapcom sa už vtedy dalo slušne dohovoriť po slovensky, dokonca hrával v Sklených Tepliciach aj futbal. Podľa tmavšej pleti bolo vidieť, že sú to cudzinci.Blížil sa koniec roka a pacientom zo ZSNP sa liečenie a pobyt v Nočnom sanatóriu skončil. Keď odchádzali z liečebného pobytu domov mená dospelých cudzincov ani ich identitu nepoznali. Až odrazu, keď koncom roka sledovali televízne noviny nechceli veriť vlastným očiam, keď sa na televíznej obrazovke objavil jeden z tajomných mužov, ale už ako prezident Afgánskej republiky Babrak Karmal.

Vítanie dcéry Babraka Karmala
Zprávy oznamovali, že Babrak Karmal sa stal prezidentom Afgánskej republiky a ešte pred tým predchádzajúci prezident Affizulláh Amin – „*veľký komunistický vodca*“ pozval sovietske vojská do Afganistanu ako „*bratskú internacionálnu*“ pomoc. V jednom z tankov možno sedel tajomný muž zo Sklených Teplíc.
O vstupe vojsk sa vlastne v spravodajských reláciách československých agentúr ani veľa nehovorilo. Samotného A.Amina krátko na to popravili.
Babrak Karmal sa nestal len prezidentom Afgánskej republiky, ale aj generálnym tajomníkom komunistickej strany Parčam (zástava),predsedom revolučnej rady, predsedom vlády a hlavným veliteľom ozbrojených síl.Priamo z ilegálneho pobytu v Sklených Tepliciach si ho do Afganistanu priviezli sovietske vojská a 27. decembra 1979 uviedli do spomínaných funkcií. Tak sa začala vojenská okupácia Afganistanu, ktorej sa zúčastnilo 115000 sovietskych vojakov vyzbrojených najmodernejšou technikou, ťažkými zbraňami a letectvom.
Babrak Karmal aj tak a možno preto nebol vo vedení Afgánskej republiky úspešný. Skutočnosťou je, že v roku 1979 sa začala v Afganistane vojna, ktorá trvá s nejakou prestávkou až 34 rokov. Najskôr vycvičili povstalcov Američania proti Rusom a potom bol tento výcvik neskôr použitý proti Američanom. Nakoniec to bolo už vtedy, keď sa objavil v bojoch „*za svätú vec*“ Bin Ládin.

Sovietskej armáde sa nikdy nepodarilo zaznamenať rozhodujúce víťazstvá a keď sa k moci roku 1985 v Sovietskom Zväze dostal Michail Gorbačov, tento zásadne zmenil názor na vojnu v Afganistane. V máji 1986 bol po siedmych rokoch vládnutia B. Karmal odvolaný zo všetkých štátnych funkcií a odišiel na liečenie do Sovietskeho zväzu, kde v roku 1996 umrel ako 67 ročný. Sovietska armáda opustila Afganistan vo februári 1989, padlo tam 15000 vojakov a 35000 bolo zranených
Ešte jedna súvislosť nášho regiónu s Afganistanom, Československo bol druhý najväčší obchodný partner Afganistanu a bolo asi celkom prirodzené, že aj ZSNP sa zúčastnilo týchto obchodných aktivít. V roku 1984 na základe podpísaného kontraktu začala realizovať stavba Telekomunikačnej budovy v hlavnom meste Kábule, budova bola vyrobená v závode druhovýroba, dodaná do Kábulu a do Žiaru prišlo asi 10 Afgáncov aby sa naučili montovať hliníkové sta
Na jednaniach v Kábule sa zúčastnil Ing. Jozef Krčmár vtedajší riaditeľ závodu, stretol v Kábule aj Jozefa, ktorý robil v Sklených Tepliciach ochranára pre B. Karmala a na riaditeľa druhovýroby si ešte pamätal z ilegálneho pobytu v Sklených Tepliciach, no už bol vo funkcii ministra poľnohospodárstva.
Neviem, ako stavba v Kábule dopadla, Afganistan bol ďalej trápený vojnami a je celkom pravdepodobné, že sa stavba nikdy nerealizovala.
Neodškriepiteľným faktom však zostáva, predohra tejto vojny sa odohrala v Sklených Tepliciach.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára