nedeľa 18. marca 2012

Kostol Panny Márie Snežnej /Frauenberg/ v Banskej Štiavnici má v roku 2012 500 rokov


Pohľad na kostol P. Márie snežnej pred 2. svetovou vojnou


Poviete si, čo je to v B. Štiavnici 500 rokov, veď je tu celý rad oveľa starších a aj architektonicky veľmi zaujímavých stavieb, ale predsa tento kostolík má niektoré jedinečnosti, ktoré stoja za spomenutie.

Najskôr k fenoménu oslavovania Panny Márie Snežnej, legenda hovorí, že v čase okolo roku 300 za čias pápeža Libéria, žili v Ríme dvaja bohatí Rimania , ktorí chceli z vďaky postaviť chrám a Panna Mária im v sne dala znamenie, že na tom vŕšku v Ríme kde bude do rána sneh by mal tento chrám stáť, bolo to 5. augusta, teda v čase najväčších horúčav v Ríme. Vršok bol do rána zasnežený a na tomto mieste bol vybudovaný chrám Panny Márie Snežnej, ktorá sa začala takto aj oslavovať.

Vycentrovať

Celkový pohľad piarska brána, kostol a Nový Zámok


K oživeniu sviatku došlo u nás v 15. 16. storočí a tak dal v Banskej Štiavnici takýto chrám vybudovať pod dievčenským vrchom, neďaleko Nového Zámku banský podnikateľ a komorný gróf Erasmus Rossel v roku 1512 /údajne je v ňom pochovaná aj jeho dcéra/, neskôr bola loď zväčšená na náklady mesta roku 1580. Po oprave bola v kostole realizovaná najcennejšia stavebná pamiatka unikátna krúžená rebrová klenba. Na stenách chrámu sú zvyšky gotických reliéfov. Treba ešte poznamenať, že v Banskej Štiavnici lepšie poznajú kostol, ako Fauenberský.

Unikátna krúžená rebrová klenba

Ďalšie unikáty v súvislosti s chrámom vznikli pri prechode frontu v roku 1945, bol to jediný kostol v Banskej Štiavnici, ktorý zasiahol granát Červenej armády, zničil šindľovú strechu s drevenou vežičkou spôsobil požiar pri ktorom zhorelo niekoľko desiatok nemeckých vojakov. Na začiatku článku som spomenul jedinečnosti o tomto kostolíku tak takouto je, že sa pri požiari zachovala do dnešných čias oltárna soška Panny Márie, ktorá pri tom strašnom požiari nezhorela. Nie je však inštalovaná v tomto kostole.


Takto vyzeral kostolík po zásahu granátok Červenej armády

Od roku 1945 už kostol neslúži na vykonávania cirkevných obradov a treba povedať, že aj dosť dlhé roky chátral, až bol nakoniec prerobený na dom smútku. Drevená vežička, ani šindľová strecha už tak isto nebola obnovená a pre verejnosť nie je prístupná ani unikátna krúžená rebrová klenba, teda na unikátnom kostolíku by bolo stále čo opravovať a hlavne dokončovať.

Frauenberský kostol bol prerobený na dom smútku a keďže je v ňom umiestnená urnová stena býva v sobotu a v nedeľu otvorený, samozrejme, že je otvorený aj pri pohrebných obradoch a v tomto prípade sa dá vidieť aj spomínaná unikátna krúžená rebrová klenba.

Pre tento článok som použil historické fotografie, ktoré okrem toho, že sú zaujímavé, možno lepšie charakterizujú jedinečnosť tohto diela.

1 komentár:

  1. Úplnou náhodou pri surfovaní stránok o Banskej Štiavnici a jej histórii som narazila na Váš blog, Teraz tu sedím dojatá spomienkami. Toto mesto bolo podľa domovského práva mojím domovským mestom, lebo sa tu narodil môj otecko. Napriek času a všetkým zmenám, pre mňa domovským aj zostalo.
    Tak si prezerám s pietou fotografie, ktoré ste tu uverejnili a aj som si poplakala. Kedysi počiatkom 40-tych rokov min.st. v tomto kostolíku P.Márie Snežnej sme sa lúčili s mojou drahou starou mamou, ktorá bývala na Hornej ružovej ulici a zomrela len pár chvíľ po dosiahnutí päťdesiatky na rakovinu. Bola pochovaná hneď vedľa - ak si dobre pamätám, volal sa ten cintorín Nazaretský. Za necelý rok sme tam pochovali aj starého otca - ochorel a umrel od žiaľu. Dnes hroby už neexistujú a možno ani cintorín. Presvedčiť sa už nemôžem - sama som pacifikovaná arthritídou. Majte sa fajn a ešte raz pekne ďakujem. - Marta z Prievidze

    OdpovedaťOdstrániť